Romantika u vašem domu

Shabby chic je stil uređenja koji se javio u osamdesetima, a nastao je iz želje za jednostavnošću stanovanja, te zahvalnosti na nasljeđu. Danas je ovaj stil svakim danom sve popularniji. Glavne odlike ovog stila su vintage komadi, bijele i pastelne boje, čipka i jedinstvenost. Prostori uređeni u ovom stilu odišu svježinom, romantikom i bajkovitim ugođajem. Cvjetni motivi i cvijeće u prostoru upravo su zaslužni zašto shabby chic unosi romantiku u prostor. To je stil koji volite ili ne. Ne morate urediti čitav interijer u ovom stilu, samo pokoji komad shabby chic namještaja lijepo će se uklopiti, i stvorit će poseban ugođaj. Za razliku od sve prisutnog modernog stila uređenja interijera, jednostavnih i čistih linija, ovaj stil ima svoju toplinu, svoju priču.
Ako želite unijeti duh shabby chic-a u svoj dom, ne morate posezati za novim stvarima. Čar ovog stila je stare predmete osvježiti te pretvoriti u jedinstvene komade. Ovdje možete pročitati kako napraviti ovakav lijepi, rustikalni bijeli stolić. Zapamtite da su “pohabanost”, istrošenost, ne savšenost namještaja glavne karakteristike ovog stila.
annie-sloan-old-white-console
Simpatična Riječanka Biljana profesionalno se bavi uređenjem interijera te izradom shabby chic komada poput vješalica, romantičnih kutija, a možete joj se i obratiti da vam “dosadan” komad namještaja pretvori u romantični shabby chic komad koji će unijeti svježinu u vaš interijer.
vjesalica
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bijela je često dominantna boja u ovom stilu, dok su detalji poput tkanina, kutija i sl. u nježnim pastelnim bojama, ružičastoj, mint, krem te plavoj boji. U ovom stilu ne možete pretjerati s detaljima, korisite puno čipke, cvjetnih motiva, vaza s cvijećem, ali neka vam smjernice budu romantičnost, ženstvenost i nježnost.

Ako sami želite krenuti u avanturu izrade shabby chic dekorativnih predmeta, svakako naučite decoupage tehniku (salvetna tehnika) koju možete upotrebljavati u izradi vaza, tegla, kutija, podloška te ostalih detalja.
Autor članka: esteta
Foto: 1, 2, 3, 4


Upoznajte Kućarije

45 komentar(a)
Iza imena Kućarije kriju se dvije kreativke – antropologinja Olga Orlić i grafička dizajnerica Ivana Klement. Ideja je pala na pamet Olgi kada je shvatila koliko joj kruha propada jer se ne stigne pojesti dok je još svjež, a u plastičnim najlons